15 Şubat 2015

SAP SİSTEM YÖNETİCİSİ EL KİTABI - 4

SAP SİSTEM YÖNETİCİSİ EL KİTABI


Bölüm 7. SAP Sistem Yöneticisin Görevleri

Bu başlık altında SAP Sistem Yöneticisinin periyodik olarak yapması gereken kontroller işlenecektir.

Bir SAP sisteminde rutin olarak belirli periyotlarda kontrol edilmesi gereken işlemler bulunmaktadır. Bu işlemlerin kontrolü sistemin sağlıklı kalması ve olası problemlerin öncesinde önlem almak adına gereklidir. Bu işlemleri günlük, haftalık ve aylık işlemler olarak ele alacağız :

Günlük Kontrol Listesi

. CCMS sistem izleme ekranından olası hataların kontrolü ( RZ20 ) : SAP sistemlerinde merkezi izleme ekranıdır , açılan ekran üzerinde istenilen monitoring set içine girilerek istenilen detaydaki kontrollerin sonuçları izlenebilmektedir. Bu ekranda hata alan satırların detaylı incelenmesi gerekir.


Resim 7.1 CCMS İzleme Ekranı ( RZ20 )

. Sistemde oluşan log ları kontrolü ( SM21 ) : SAP Sisteminde bağlı bulunan instance üzerinde kayıt edilen sistem loglarını kontrol edildiği ekrandır. Bu ekranda önceliklendirme detayına göre hata alan satırların detaylı incelenmesi gerekir.


Resim 7.2 Sistem Log Kontrol Ekranı ( SM21 )

. Çıktı isteklerinde hata olup olmadığının kontrolü ( SP01 ) : Bu ekran üzerinden istenilen tarihte , istenilen kullanıcı , istenilen printer , istenilen client gibi seçenekleri seçtikten sonra bu seçimlerle ilgili çıktı isteklerinde hata olup olmadığı kontrol edilmeli, hata varsa detayına inip hatanın giderilmesi adına alınması gereken aksiyonların alınması gerekmektedir.


Resim 7.3 Çıktı İsteklerinin Durum Kontrol Ekranı ( SP01 )

. Work Process lerin durumlarının kontrolü ( SM51 ) :  Bu ekran üzerinde istenilen instance seçildikten sonra Processes ( CTRL + SHIFT + F6 ) ile ilgili instance üzerindeki Process lerin Görünümü ekranına gidilir. O ekran üzerinde hata almış , uzun süren process lerle ilgili gerekli kontroller yapılmalıdır.


Resim 7.4 Work Process leri Kontrol Ekranı ( SM51 )

. ABAP Short Dump larının kontrolü ( ST22 ) : Bu ekranda istenilen tarih seçildikten sonra o tarihte alınan dumpların nedenleri araştırılarak düzeltilmesi adına gerekenler yapılmalıdır.


Resim 7.5 Abap Short Dump Kontrol Ekranı ( ST22 )

. Update Hatalarının kontrolü ( SM13 ) : Bu ekran üzerinde istenilen tarihte sistem üzerinde çalışan işlerden update yapılması sırasında hata alınanların kontrolü yapılması gerekmektedir. Hata alınanan updateler ilgili uzmanlara iletilerek sorunları giderilmesi beklenmektedir. Bu ekran üzerinde HİÇBİR ZAMAN Repeat Update yapılamamalıdır yoksa veri bütünlüğü bozulabilir !!!


Resim 7.6 Update Hatalarının Kontrolü Ekranı ( SM13 )

. Lock girdilerilerinin kontrolü ( SM12 ) : Bu ekran üzerinde defaultta gelen kullanıcı silindikten sonra tüm kullanıcılar için Lock Girdilerinin kontrolü sağlanır. Bu ekranda eski tarihli locklar görülürse ilgili kullanıcı uyarılır ve sistemde olmadığından emin olunduktan sonra eski tarihli kalan lock silinebilir.


Resim 7.7 Lock Girdilerinin Kontrol Ekranı ( SM12 )

. Batch Input Oturumlarının Kontrolü ( SM35 ) : Sistemde arka planda çalışan process lerin oluşturduğu batch girdilerinin kontrolü bu ekran üzerinden yapılır. Bu ekranda hata alan batch girdileri kontrol edilerek ilgili kullanıcılar bilgilendirilmelidir.


Resim 7.8 Batch Input Oturumlarının Kontrol Ekranı ( SM35 )
. Arka plan işlerinin kontrolü ( SM37 ) : Sistem üzerinde tanımlanmış olan arka plan işlerinden hata alanlarının kontrolü bu ekran üzerinden yapılır. Hata alan işlerin seçimi yapıldıktan sonra detay ekranında hatanın nedeni ve giderilmesi adına gerekli aksiyonlar alınmalıdır.


Resim 7.9 Arka Plan İşleri Kontrol Ekranı ( SM37 )

. Veritabanı Yedeklerinin kontrolü ( DB12 ) : Bu ekranda veritabanı üzerinde alınan yedeklerin sonuçları takip edilmelidir. Hata alınan yedeklerle ilgili gerekli aksiyonlar alınmalıdır.


Resim 7.10 Veritabanı Yedeklerinin Kontrolü ( DB12 )


. Veritabanı ve Tablespace lerin Kontrolü ( DB02 – Space – Tablespaces - Overview ) : Veritabanı üzerinde tanımlı olan tablespace lerin doluluk oranların kontrol edildiği ekrandır. Doluluk oranı %95 üzerindeyse uyarı olarak , %97 üzerindeyse Acil olarak ilgili tablespace i genişletilmesi gerekmektedir.


Resim 7.11 Veritabanı ve Tablespace lerin Kontrolü Ekranı ( DB02 )
. Veritabanı Alert Monitoring  ( DB02 – Alerts – Alert Monitor ) : Bu ekran üzerinde veritabanı seviyesinde uyarı ve alarm oluşturan problemler izlenebilir ve alınan bu uyarılarla ilgili gerekli düzeltmeler yapılmalıdır.


Resim 7.12 Veritabanı Alarm izleme Ekranı ( DB02 )

. İşletim Sistemi Verilerinin Kontrolü ( ST06 ) : İşletim seviyesi sisteminde kullanılan cpu , memory , disk doluluğu , swap ler vb. gibi kontrollerin detaylı yapılabildiği ekrandır. Alt kırılımlarda problem olanlarla ilgili gerekli aksiyonların alınması gerekmektedir.


Resim 7.13 İşletim Sistemi Verileri Kontrol Ekranı ( ST06 – Detailed Analysys )

. Workload Kontrolü ( ST03N ) : SAP Sisteminde bulunan tüm instace lardaki work process kullanım detaylarını en ince ayrıntısına kadar izlenebileceği ekrandır. Problem yaşayan kullanıcı , process ve ya programla ilgili detay kullanım raporlarına bu ekran üzerinden ulaşılabilmektedir.


Resim 7.14 WorkLoad Kontrol Ekranı ( ST03N )


  

Haftalık Kontrol Listesi

. TemSe Veri Alanı Kontrolü ( SP12 – Consisty Check ) : SAP sisteminde bulunan geçici verilerin sıralandığı alanın kontrolünün yapıldığı ekrandır. Bu alanda problem olup olmadığı haftalık olarak kontrol edilmelidir.


Resim 7.15 TemSe Kontrol Ekranı ( SP12 – Consisty Check )

. Veritabanı İndex lerin Kontrolü ( DB02 – Diagnostics – Missing Tables and Indexes ) : Veritabanında  bulunan eksik index ler in kontrolü de haftalık olarak bu ekran üzerinden yapılmalıdır. Eksik ya da hata olan indexlerin tekrar yarartılması gerekmektedir.


Resim 7.16 Veritabanı İndex Kontrol Ekranı ( DB02 )




Aylık Kontrol Listesi

. Yönetici Şifrelerinin Değişimi ( SU01 ) : Yönetici hesabı şifrelerinin aylık olarak değiştirilmesi önerilmektedir.

. Veritabanı Kontrolü ve Veritabanı Yönetici Şifresinin değişimi : Veritabanı sistemi ilgili araçlarıyla kontrol edilmeli ve veritabanı seviyesindeki yönetici hesabı şifreleri aylık olarak değiştirilmelidir.

. Transport Yönetim Sistemi Kontrolü ( STMS ) : SAP sistemie request yönetim sistemi üzerinde tanımlı olan sistemler birer birer seçilerek Consistencty Check ( SHIFT + F6 ) ile bütünlüklerinin kontrolü yapılmalıdır.


Resim 7.17 Transport Yönetim Sistemi Kontrol Ekranı ( DB02 )


 Bölüm 8. SAP Performans Yönetimi

Bu başlık altında SAP Sistemlerinde mevcut performans değerlerinin takibi , gerekli aksiyonların alınmasını sağlamak için yapılacaklar işlenecektir.

Bir SAP sisteminde performans donanım , network hattı , işletim sistemindeki process ler, veritabanı seviyesindeki process ler , sistemde geliştirilen uyarlamalar ve kullanıcıların kullanım tarzları gibi bir çok  bileşene bağlı olarak değişebilmektedir.

SAP seviyesinde sistem performansını farklı bileşenlere göre kontrol etmek için özelleşmiş olan ekranlardan gerekli kontrolleri yapmak , sorunu tespit etmek , sorunla ilgili gerekli araştırmayı yapmak , sorun basis seviyesinde çözülebilecek bir sorunsa aksiyon almak , uygulama ve modül tarafında çözülebilecek bir sorunsa gerekli bilgi yönlendirmesini ilgililere yapmak SAP Sistem Yöneticisinin görevlerinden biridir.

SAP de performans kontrolleri için genel olarak kullanılan transactionlar şunlardır :

SARFC : Server Resources ekranı , bu ekranda sistem kaynaklarının yeterli olup olmadığının genel kontrolü yapılabilmektedir.


Resim 8.1 SARFC transaction kontrol ekranı

SM28 : SAP sisteminin tutarlılığına uygunluğunun kontrol edildiği ekrandır.


Resim 8.2 SM28 transaction kontrol ekranı

SM66 : SAP sistemlerindeki tüm instancelar üzerinde koşan işleri merkezi olarak görülebileceği ekrandır. Bu ekran üzerinde ana menüden Settings butonu ( SHIFT+F5 ) ile “ Don’t Search for exclusive database locks “ seçeneği kaldırılırsa bu ekranda tablo üzerinde oluşan locklar da görülebilir.


Resim 8.3 SM66 transaction kontrol ekranı

OS07N : SAP sistemlerindeki tüm instanceların İşletim Sistemi seviyesindeki kaynak kullanım oranlarını , geçmişe ait verilerini , darboğaz yaşanan kaynakların kontrol edilebileceği ekrandır. Detay istenilen sisteme ait cpu , ram , disk , lan , filesysyem , top 40 cpu process , operating system log gibi verilere ulaşılabilmektedir.


Resim 8.4 OS07N transaction kontrol ekranı

ST03N : Yük dağılımı izleme ekranıdır. Bu ekran üzerinde SAP sistemindeki tüm instance lara ait belirli periyottaki veriler çekilebileceği gibi gün , hafta ve ay bazındaki verilere de erişim mümkündür. Bu ekranda kullanıcı bazlı kotroller , transaction ve program bazlı kontroller , belirli bir zaman aralığındaki Work Process lerin geçirdiği sürelerin detaylı analizleri , sistemlerin yanıt sürelerinin dağılımı , memory kullanım istatistikleri ,veritabanı bağlantı istatistikleri vb. çok detaylı analiz yapılması mümkündür.


Resim 8.5 ST03N transaction kontrol ekranı

ST02 : SAP Bufferlarını ve SAP Memory lerinin detaylı analizinin yapılabileceği kontrol ekranıdır. Bu ekranda Swaps alanına kırmızı ile düşen bufferların parametre değerlerinin incelenmesi gereklidir.


Resim 8.6 ST02 transaction kontrol ekranı

ST04 : SAP sisteminde kullanılan veritabanının izleme ekranıdır. Sol taraftaki menüde bulunan Performance başlığı altında veritabanıyla ilgili oturum izleme , tablo erişim verileri , SQL tuning tavsiye aracı , veritabanı parametreleri , alarm log ları gibi çok detaylı veriler kontrol edilebilir.


Resim 8.7 ST04 transaction kontrol ekranı

STAD : Performans sıkıntısı yaşanan client , kullanıcı , transaction , program ve görev tiplerinin detaylı analizin yapılabileceği kontrol ekranıdır.


Resim 8.8 STAD transaction kontrol ekranı

1 yorum: