26 Temmuz 2013

Nasıl SAP Basis Danışmanı olunur ?

Kariyerine SAP Basis Danışmanı / Yöneticisi olarak başlamak isteyen ya da mevcuttaki kariyer path ini bu alana döndürmek isteyen arkadaşlar bu işi nasıl yapabilirsiniz sorunuza kişisel tecrübelerime dayanarak yant vermeye çalışacağım.

Bu işe başlamadan önce üniversitelerdeki Bilgisayar Mühendisliği / Bilişim Mühendisliği vb. bölümleri bitirmek sağlam bir temel atmak adına yararlı olacaktır.

Bu alana giriş yapmadan önce " Sistem Yöneticiliği " yapmış olmak da size ileride karşılacağınız durumlarda çok yardımcı olacaktır. Buradaki Sistem Yöneticiliğinden kastım olan İşletim Sistemleri Yöneticiliği ( Microsoft Windows Servers , HP UX , IBM AIX , Red Hat Linux , Solaris vb. ) ; Veritabanı Yöneticiliği ( Microsoft SQL Servers, Oracle , IBM DB2 , MaxDB vb. ) ve hatta mümkünse Network , Backup , Sanallaştırma teknolojileri gibi  alanlarda çalışmış olmak ya da en azından ilgili eğitimleri tamamlamış olmanın her biri sizleri birer adım öne götürecektir.

Bu ana kadar saydıklarımdan hiç bir tanesini sağlayamamış olmak şevkinizi kırmasın , sadece SAP Basis öğrenirken yukarıda saydığım alanlarda ihtiyacınız oldukça onları da öğrenmeniz gerekecektir. Bu biraz daha gayret ve çaba gerektirecektir.

Her zaman savunduğum iş işte öğrenilir mottusunu arka plana atmadan bu alanda yetkililerden alınan eğitimin çok faydası olacağını belirtmek isterim. Bu iş için SAP Türkiye' nin kendi eğitim merkezinde verdiği " SAP NetWeaver - System Administration " konu başlıklı eğitimleri takip edebileceğiniz gibi ( http://www.sap.com/turkey/services/education/calender/index.epx ) yine SAP Türkiye tarafından yetkilendirilmiş eğitim merkezlerinin verdiği " SAP BC (Basis NetWeaver-Core Technology) " konu başlıklı eğitimlerini takip edebilir ( http://www.sap.com/turkey/services/education/partners/index.epx ) ya da yine ükemizde bu konuda eğitim veren diğer eğitim merkezlerinin eğitimlerine katılım sağlayabilirsiniz. Konu içerikleri benzer olmakla beraber alınacak olan bu eğitimlerde en önemli noktanın Eğitmen'in kalitesi olduğunun da altını çizmek isterim. ( Bu noktada ihtiyaç duymanız durumunda benimle iletişime geçerseniz yorumlarımı ve yönlendirmelerimi sizlerle paylaşabilirim )

Eğitimi de tamamladık şimdi sırada ne var diye soracak olursanız mottomuza geri dönerek bu alanda çalışabileceğimiz bir iş bulmamız gerekir. Türkiye de SAP danışmanlığı yapan irili ufaklı bir çok şirket var ve bu şirketlerde çok farklı projelerde yer alıp hızlı bir şekilde gelişim sağlayabilirsiniz. İlk başladığınızda Junior danışman olarak tanımlanacaksınız fakat bu yolda istikrarlı bir şekilde yürümeye devam ettikçe Senior danışman olmaya kadar yolunuz açık olacaktır. " No Pain No Gain "  felsefesinin tümüyle geçerli olduğu bu işlerde zamanınızdan çok fedakarlık yapıp iyi noktalara geldiğinizi görebilirsiniz. Her zaman geçerli olduğu gibi en doğru bilgiyi bu alanda çalışan yetkin insanlardan alabilirsiniz.

" Hangi limana gittiğini bilmeyen bir gemiye hiçbir rüzgar yardımcı olamaz. Yelkenleri son derece kuvvetli de olsa, en kaliteli malzemeden yapılmış da olsa, bir yönü, bir hedefi olmadıkça o gemi okyanusta başıboş dolaşan bir tahta parçasından başka bir şey değildir." Bu yola çıkmak isteyen arkadaşların yolu açık olsun. Pupa Yelken...



1 yorum:

  1. Merhaba üstadım,
    Sagesse Bilişim'de eğitim almayı düşünüyorum. Tavsiye eder misiniz?

    YanıtlaSil